Vitamina C – un aliat al organismului sanatos

Prin comparatie cu organismul animal, organismul uman nu este in masura sa sintetizeze singur vitamina C. Din aceasta cauza este necesar sa isi ia doza necesara zilnic din alimentatie sau din suplimente nutritionale. Este una din vitaminele solubile in apa si se gaseste in numeroase fructe si legume crude.

Vitamina C joaca un rol important in organism prin numeroasele beneficii ce le aduce asupra sanatatii. Aceasta ajuta la regenerarea tesuturilor si stimuleaza organismul sa produca mai mult colagen (care este benefic la regenerarea pielii, sustinerea articulatiilor, a tendoanelor si ligamentelor).


Aportul zilnic recomandat este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru barbati.

Vitamina C este considerata a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care impiedica actiunea radicalilor liberi – molecule produse atunci cand corpul uman descompune alimentele sau este expus unor factori nocivi precum poluarea, fumul de tutun, stressul, radiatiile. Radicalii liberi sunt adesea asociati cu efectele asupra sanatatii in special in bolile de inima, cancer și alte boli.

Un alt efect al vitaminei C este acela ca ajuta organismul sa absoarba si sa pastreze fierul. Cercetarorii au observat ca un consum minim de 100mg de vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67% (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10799377). In concluzie putem spune ca un consum adecvat de vitamina C poate reduce riscul de anemie.

Avand in vedere rolul sau de antioxidant, vitamina C ajuta la repararea tesuturilor si contribuie la reducerea daunelor provocate de inflamatie si oxidare. Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu un nivel adecvat de vitamina C sunt mai capabile sa combata infectiile prin comparatie cu alte persoane care au un deficit de vitamina C in organism.


Vitamina C poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infectiilor respiratorii acute, in special la persoanele cu malnutritie si la care nivelul de stress fizic este unul ridicat.


Un studiu realizat pe animale a descoperit ca luarea unui supliment de vitamina C a ajutat la relaxarea vaselor de sange care transporta sange din inimă, ceea ce a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647).

Vitamina C poate ajuta la reducerea factorilor de risc care conduc la aparitia si dezvoltarea bolilor de inima. De exemplu, o analiza a 9 studii cu 293.172 de participanti a constatat ca, dupa 10 ani, persoanele care au luat cel putin 700 mg de vitamina C zilnic aveau un risc cu 25% mai mic de boli de inima prin comparatie cu persoanele care nu si-au suplimentat alimentatia cu vitamina C (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585762).

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este de a le creste imunitatea, deoarece vitamina C este implicata in multe componente ale sistemului imunitar.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta impotriva unor afectiuni precum dementa si alte boli ale sistemului nervos atunci cand pacientii nu primesc suficienta vitamina C in dieta ce o urmeaza. Cu toate acestea, sunt necesare studii umane suplimentare pentru a intelege efectele suplimentelor de vitamina C asupra sanatatii sistemului nervos. Studiile clinice au aratat ca nivelurile scazute de vitamina C au fost legate de un risc crescut de tulburari de memorie și de gândire, in timp ce o dieta cu un aport ridicat de vitamina C s-a dovedit a avea un efect protector.

La unele persoane, utilizarea orala in exces a vitaminei C poate provoca pietre la rinichi. Utilizarea pe termen lung a suplimentelor orale de vitamina C peste 2000 de miligrame pe zi creste riscul de efecte secundare semnificative. Inainte de a face orice teste medicale este important ca medicul sa fie informat asupra suplimentelor utilizate. Nivelurile ridicate de vitamina C ar putea interfera cu rezultatele anumitor teste, cum ar fi testele de scaun pentru teste de sange sau de glicemie.

Consumul de vitamina C poate crea interactiuni precum:
– Aluminiu. Consumul de  vitamina C poate creste absorbtia de aluminiu din medicamente. Acest lucru poate fi daunator pentru persoanele cu probleme renale.

-Chimioterapia. Exista anumite teorii conform carora utilizarea de antioxidanti, cum ar fi vitamina C, in timpul chimioterapiei poate reduce efectul medicamentului.

– Estrogenul. Persoanele care isi suplimenteaza dieta cu suplimente de vitamina C  si carora le sunt administrate contraceptive orale sau terapie de substitutie hormonala inregistreaza cresteri ale nivelului de estrogen.

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#Unproven-claims-about-vitamin-C

www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932

www.medicalnewstoday.com/articles/219352#what_is_vitamin_C_and_why_do_we_need_it

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *