Vitamina D si rolul sau in organism

Vitamina D sau asa numita „vitamina soarelui” este una dintre putinele vitamine care pot fi testate. Nivelul sau este determinat printr-un simplu test de sange.

Studiile arata ca majoritatea populatiei lumii este carentata in aceasta vitamina si nu vorbim doar de locuitorii tarilor nordice ba chiar si de populatia Indiei sau locuitorii tarilor arabe unde soarele este prezent mereu. Deci, expunerea la soare nu este suficienta pentru a ne lua doza zilnica necesara. In acest sens, alimentatia variata, bogata in nutrienti de calitate precum si suplimentarea cu vitamina D se recomanda de catre oamenii de stiinta si de medici.

In mod natural, cele mai bogate alimente in aceasta vitamina sunt: macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, etc.

Numeroase studii realizate de universitati cu prestigiu din lume au ajuns la consluzia ca Vitamina D ofera numeroase beneficii si intareste organismul in lupta cu diferite afectiuni grave.

In primul rand rolul principal al acestei vitamine este de mentinere a nivelului de calciu si fosfor in sange ceea ce presupune fortificarea sistemului osos si mentinerea functiei musculare dar si intarirea sistemului imunitar.

Unele studii promoveaza vitamina D ca fiind vitamina care ofera protectie impotriva unor forme de cancer (cancerul de san, cancer de colon, cancer prostata), impotriva problemelor cardio-vasculare, bolii Parkinson si Alzheimer, dar si impotriva unor afectiuni precum diabetul si hipertensiunea.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *