Totul despre crampele musculare sau cunoscutii „carcei”

Ce sunt crampele musculare ?

Crampele musculare mai sunt cunoscute in popor si sub denumirea de carcei.

Acestea sunt contractii bruste ale muschilor. Sunt dureroase si de obicei contractia muschilor se prezinta ca o inflamatie dura si portiunii afectate. Aceastea conduc automat la incapacitatea de a folosi muschii afectati.

Cauze si mod de manifestare

Cel mai adesea aceste spasme musculare se manifesta  la nivelul membrelor inferioare dar nu numai. Majoritatea celor care s-au confruntat cu asemenea probleme au remarcat ca acestea apar in special in timpul noptii atunci cand muschii sunt intra in perioada de repaos si pot avea diverse cauze.

In general carceii apar ca urmare a unui efort fizic prelungit datorita cresterii cantitatii de acid lactic la nivelul muschilor folositi intens. Dupa cercetari facute se pare ca in functie de intensitatea cu care se manifesta durerile cauzate de crampele musculare sunt considerate a fi unele dintre cele mai atroce dureri.

O alta cauza determinanta o reprezinta disfunctia nervoasa la nivelul zonei afectate.

Aceste spasme musculare pot sa apara si nu neaparat la persoanele active fizic dar si la cele supraponderale, la persoanele cu o circulatie sanguina defectuoasa, la femeile insarcinate, ca urmare a deshidratarii severe.

O alta cauza determinanta o reprezinta lipsa mineralelor din organism.  De exemplu, pe vreme de canicula ca urmare a transpiratiei excesive se diminueaza nivelul de sodium din organism ceea ce poate conduce la cresterea cazurilor de crampe muscular.

Un consum ridicat de alimente bogate in potasiu, magneziu, calciu, fier si zinc poate sa previna carentele de nutrienti organismului pentru a evita aparitia crampelor musculare. Cele mai bune surse de minerale sunt reprezentate de cerealele integrale, verdeturile, radacinoasele dar si fructele proaspete si evident suplimentele nutritionale de buna calitate.

Crampele musculare la atleti

La atleti si/sau la persoanele active din punct de vedere fizic cea mai frecventa cauza cunoscuta o reprezinta suprasolicitarea si deshidratarea in timpul antrenamentelor care adesea au loc intr-un mediu cald si umid. De asemenea, la aceeasi categorie de oameni  efortul muscular, incordarea frecventa a muschilor si mentinerea aceeasi pozitii un timp mai lung pot reprezenta alte cauze ale aparitiei a acestor crampe.

Crampele musculare la femeile insarcinate

In timpul sarcinii numeroase mamici se confrunta cu asemenea episoade de crampe musculare extrem de duresoare. De cele mai multe ori acestea sunt localizate la nivelul gambelor, talpilor sau a labei piciorului. In asemenea cazuri cauzele sunt reprezentate de numarul de kilograme in plus acumulate pe parcursul maternitatii dar si statul indelungat in picioare, oboseala dar si retentia de apa, circulatia periferita ingreunata si chiar carenta de calciu si magneziu. Acesti carcei nu prezinta risc pentru sarcina atat timp cat apar in ultimul trimestru de sarcina insa este important de semnalat acest aspect medicului pentru ca acesta sa poata prescrie un supliment adaptat perioadei de sarcina si care sa suplimenteze carentele minerale.

 

.

Eliminarea carceilor si riscurile (re)aparitiei acestora

 

Pentru eliminarea carceilor exista cateva trucuri de respectat

– pentru a ameliora episodul dureros este necesar sa intindeti si sa inclinati varful piciorului spre genunchi

– se scutura puternic piciorul si daca se manifesta in timpul somnului la intoarcerea in pat se recomanda ridicarea piciorlui afectat pe o perna

– suplimenteaza-ti dieta cu suplimente nutritionale d e calitate

– masarea zonei dureroase poate ajuta la decontractarea muschiului si pentru ameliorarea tonusului muscular

– o compresa calda sau, daca este posibi, o baie calda sau dus cald poate fi un remediu eficient

– in timpul verii si nu numai consumul de minim 6-8 pahare de apa pe zi este recomandat pentru mai multe beneficii asupra sanatatii printre care si ameliorarea carceilor

– eliminarea toxinelor si suplimentarea cu produse nutritionale de buna calitate

– exercitiile de innot si exercitiile in apa au ca efect intretinerea adecvata a muschilor

– alege incaltamintea potrivita, evita sa mergi mult pe tocuri si sa stai prea mult in picioare

– dupa fiecare 1-2 ore de efort fizic se recomanda o pauza de 10 minute cu miscari regulate

– incalzirea muschilor inainte de a face efort fizic prelungit

– masajul usor al zonei afectate

– introdu in alimentatia zilnica alimente care sa ofere un aport sporit de calciu, magneziu, potasiu, vitaminele C, B6, D si E

 

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *