Usturoiul un condiment sau un medicament
Privit atat ca si aliment dar ca si condiment, usturoiul este cunoscut ca si un ‘medicament’ avand in vedere numerosii compusi esentiali, vitaminele si substantele minerale benefice asupra sanatatii.
Daca in antichitate usturoiul era considerat ca fiind unul din mijloacele de a preveni bolile contagioase se pare ca in prezent este considerat ca avand efecte antiseptice. Mai mult, studiile actuale arata ca pe langa efectul antimicrobian, usturoiul este renumit si pentru efectul sau antihelmintic (adica lupta impotriva viermilor intestinali).
Efectul antimicrobian este sustinut de faptul ca usturoiul contine un compus numit alicina. Acesta ajuta la vindecarea infectiilor dar doar atunci cand este taiat sau zdrobit pentru a elibera aceste substante (1). In acest sens, usturoiul contine doi compusi cheie, un aminoacid bogat in sulf si o enzima pe baza de proteine. In momentul in care este taiat, sau strivit cei doi compusi se amesteca si astfel se formeaza alicina. Aceasta este in usturoiul crud. In urma procesului de pregatire termica se omoara acesti compusi.
Pana si unul dintre stramosii antibioticelor Louis Pasture a recunoscut usturoiul ca fiind un antibiotic natural eficient. Cativa ani mai tarziu, usturoiul s-a dovedit a avea un efect / activitate similara cu penicilina. Chiar si zeama rezultata ca urmare a strivirii cateilor de usturoi poate ucide bacteriile. Ba mai mult, se pare ca si vaporii de la usturoiul proaspat taiat sau strivit pot ucide bacteriile la o distanță de 20 cm. In plus, bolile precum tuberculoza pot fi ameliorate cu usturoi cu mult succes, pare a fi sensibila la mai multe componente ale sulfului gasite in usturoi (2).
De o buna perioada de timp usturoiul este considerat ca avand proprietati anti-microbiene. Avand in vedere numeroasele teorii cercetarorii au facut unele studii pentru a descoperi efectele benefice ale acestui condiment. In acest sens, un studiu realizat in 2011 a demonstrat ca extractul de usturoi poate ‘lucra’ impotriva bacteriilor, a radicalilor liberi si intareste sistemul imunitar.
Ajuta la vindecarea rapida a ranilor provocate de zgarieturi si taieturi. Dar ajuta si la vindecarea afectiunilor urechii. In cazul infectiilor urechii cateva picaturi de zeama de usturoi zdrobit poate ameliora durerea.
Usturoiul s-a crezut mult timp că are proprietăți antimicrobiene. Un studiu din 2011 realizat in cadrul Societatii Americane de Microbiologie (3), a descoperit că concentratul de usturoi este eficient impotriva bacteriilor.
Extractul de usturoi poate fi procurat din magazinele naturiste, sau poate fi realizat acasa prin macerarea catorva catei de usturoi in ulei de masline.
In combinatie cu mierea de albine, sau alte produse naturale, usturoiul a inregistrat numeroase efecte benefice in prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburarilor digestive.
Unele studii realizate asociaza usturoiul cu reducerea nivelului de colesterol ‘rau’ din sange (LDL) daca acesta este consumat in tratamente naturiste pe o perioada mai lunga de timp. In acelasi timp, la acesti pacienti o crestere a nivelului de colesterol HDL (colesterol ‘bun’) a fost inregistrata. In acest sens, valorile inregistrate au fost atribuite alicinei continute in usturoi.
Acest condiment este considerat a fi un bun anti-inflamator. Efectele artritei, ale aterosclerozei, ale alergiilor precum si a altor efectiuni asemanatoare pot fi diminuate ca urmare a unui consum constant de usturoi.
Usturoiul poate fi folosit ca si component al dietei zilnice pentru a imbunatati efectele asupra sanatatii. Este recomandat in special usturoiul proaspat.
Este important de stiut ca in general usturoiul nu are efecte adverse si este sigur de consumat insa luat in doze mari poate provoca probleme digestive in special pentru oamenii care sufera de gastrita. In momentul in care sunteti decisi sa luati suplimente de usturoi este important sa va asigurati ca urmati intructiunile si dozarea corespunzatoare. Aceasta etapa este de discutat cu medicul dumneavoastra.