Disciplina … un aliat in drumul spre atingerea oricarui obiectiv

Cu totii ne dorim o buna stare de sanatate, succesul, prosperitatea, bunastarea, partenerii de viata ideali, familia perfecta etc. Totusi, toate acestea nu tin doar de hazard, de munca grea sau eforturile depuse. Marea majorita a lucrurilor depind de disciplina, de pozitia noastra in fata acestor dorinte si de experientele pe care ne invata sau nu cum sa privim lucrurile, situatiile si evenimentele.

Multi oameni asociaza din pacate disciplina cu ceva negativ, stilul acela militar sau comunist in care oamenii se simteau incadrati intr-un sistem. Nu este de blamat aceasta avand in vedere ca o buna perioada de timp parintii nostri sau poate ca si noi am fost parte a acestui sistem. Pentru cei mai tineri, chiar daca nu au luat prea mult parte in mod direct la acest sistem sa nu uitam ca bagajul informational, prejudecatile si experientele parintilor si a societatii au avut mai mult sau mai putin, mai direct sau indirect o influenta asupra comportamentului. Totusi, odata ce toti acesti factori au fost identificati si aceste situatii au fost constientizate depinde de noi felul in care ne dorim sau nu sa valorificam oportunitatile si sa fructificam noile experiente si informatii acumulate.

De aceea, disciplina incepe inca de mici copii. Nuuu … a invata un copil sa fie disciplinat nu inseamna ca trebuie sa fie supus unor experiente traumatizante cu tipete sau alte asemenea comportamente. Cea mai eficienta varianta de a invata un copil disciplina este de a avea un bun exemplu. Fii tu ca si parinta, ca si frate sau sora mai mare un exemplu si joaca-te alaturi de copil, fa lucrurile impreuna cu el, implica-l in activitati chiar si de curatenie, gatit, cumparaturi etc. Aceasta nu inseamna ca trebuie exploatat copilul ci inseamna de fapt sa dai valoare a aceea ce face, sa-l incurajezi sa aiba putere de decizie si alegeri.

Comportamentele se invata inca de la cele mai fragede varste.  Dar si cele care inca nu au fost invatate asa cum e normal si la timpul potrivit mai exista o noua sansa, aceea de a la corecta in timp. Deci ca si adolescenti si mai apoi ca si adulti avem posibilitatea de a ne studia comportamentele, obiectivele pentru  ca apoi sa actionam prin schimbare. Unele lucruri iau timp insa din noua ici intervine disciplina aceea de a nu ne da batuti si de a continua pe calea spre atingerea obiectivelor.

Cand vorbim de disciplina nu ne referim doar la rigurozitatea de a face lucrurile care ne atrag mai putin. Din contra, disciplina tine foarte mult si de modul de felul in care ne pozitionam fata de progres. Putem oricand sa luam in maini carma propriei barci pentru a ne indrepta spre destinatia dorita.

Ne dorim un corp sanatos ? Atunci ne fixam obiective de indeplinit si facem zilnic ceva pentru a duce la indeplinirea sa. Fie ca ne cream o rutina de a manca sanatos, fie facem exercitii, fie renuntam la diverse vicii, fie mental ne pregatim pentru schimbare indiferent de ce facem important e sa nu lasam garda jos pana cand obiectivul nu a fost indeplinit. De ce ? Fiindca si pe mare mai exista valuri si curenti care ne deviaza de la tinta sau ne incetinesc parcursul insa cu rabdare si determinare ajungem la obiectiv. Este posibil ca uneori sa ne oprim si prin alte « porturi » pana la destinatia finala insa sigur ajungem acolo unde ne dorim atunci cand ne dorim cu adevarat.

Ne dorim o familie ideala ? Ce facem pentru asta ? Cautam partenerul cel mai compatibil, ne ajustam fiecare obiceiurile in asa fel incat fiecare sa se simta liber dezinvolt si motivat in prezenta celuilalt. Ne stabilim obiective care sa multumeasca pe amandoi. Le indeplinim, cautam noi si noi obiective de familie, copil etc. Important este ca atat la stabilirea obiectivelor cat si realizarea lor sa participe toti cei implicati si sa se simta motivati in realizarea lor.

In oricare din aceste situatii ego-ul si orgoliul nu-si au locul insa pot ajuta oricand la mentinerea motivatiei.

Asadar, folositi disciplina si determinarea  in favoarea voastra, in favoarea atingerii telurilor si in descoperirea de noi lucruri pentru a mari starea de multumire individuala dar si de grup.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *