Nautul si beneficiile integrarii sale in alimentatie

Nautul este o sursa importanta de vitamine si minerale. Bogat in fibre si proteine este de dorit a fi inclus in alimentatia zilnica pentru beneficiile ce le are asupra sanatatii.

Fiind bogat in proteine poate inlocui cu succes carnea in dietele vegetariene.

Este bogat in magneziu, acid folic, fier, cupru etc

Fibrele si proteinele lucreaza in sinergie astfel ca incetinesc digestia si atunci senzatia de foame este resimtita mai greu si de aceea este indicat a fi consumat de catre persoanele care isi doresc sa piarda in greutate.

Nautul contine aproximativ 10 g de proteina vegetala pe 100 g produs consumat ceea ce are efecte benefice in controlul greutatii.  De asemenea, aceasta proteina vegetala are un rol important si in mentinerea sanatatii si fermitatii muschilor.

Studiile au aratat ca daca vorbim de calitatea proteinei din naut este superioara calitatii proteinelor din alte legume deoarece contine aproape toti aminoacizii esentiali corpului mai putin metionina. De aceea, pentrubun echilibru perfect si pentru a asigura complexul de nutrienti necesari este indicata combinatia cu cereale integrale.

Are unele proprietetati care pot sa aibe efecte benefice asupra mentinerii unui nivel adecvat de zahar in sange  iar acest lucru se datoreaza faptului ca are un indice glicemic scazut.

De asemenea, consumul alimentelor bogate in protein ajuta la mentinerea sanatatii si tinerea sub control a diabetului de tip 2.

Nautul este bogat in fibre solubile care ajuta la cresterea numarului de bacterii bune in intestin si previne reducerea numarului de bacterii nesanatoase. Toate acestea contribuie la reducerea riscului de colon iritabil si/ sau a cancerului de colon. Un studiu a demonstrat ca pacientii care au consumat naut zilnic pentru o perioada de 12 saptamani au inregistrat o imbunatatire a functiei colonului implicit a fost redus riscul de constipatie.

Nautul este benefic persoanelor cu boli de inima. Magneziul si potasiumul continute de naut sunt responsabile de imbunatatirea sanatatii cardiovasculare prin prevenirea cresterii presiunii arteriale. In mod aditional, fibrele solubile din naut ajuta la reducerea trigliceridelor si colesterolului rau.

Consumul regulat de naut reduce riscul de a suferi de cancer de colon. Vitaminele B contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cancer de san si de plamani.

Nautul este destul de simplu de inclus in diete avand in vedere faptul ca are un gust destul de placut mai ales in combinatie cu alte vegetale. Se gaseste usor in magazine fie uscat sau diverse varietati de conserve iar pretul este unul convenabil. Este un aliment versatil care poate fi gasit in diverse preparate atat sarate precum salate, supe, sandwich-uri sau in dulciuri pe baza de faina de naut etc.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *